środa, 29 stycznia 2014

Chleb z Wojborza



Mój dziadek Michał i babcia Marysia mieli swoją prywatną piekarnię w  Wojborzu 139. Dziadek robił przedkwas, następnie zakwas - wszystko ręcznie. Jak ciasto wyrosło, wyrabiali go na chleb w specjalnych kotłach robionych przez Romów. Gotowe ciasto wyrabiał mój tato i dziadkowie. Bochenki  piekli w piecu opalanym drzewem i węglem.
Taki chleb dzisiaj rzadko można spotkać. Piekarnia została założona 1września 1977r., a zamknięta została w 2001r.

                                                                     Antoni Błaszko, kl. VI 







3 komentarze:

  1. Pamiętam bułki z tej piekarni żadna już takich nie robi!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam bułki z tej piekarni nigdzie już takich nie robią a szkoda!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jasiu zrob takiego chleba byl pyszny ! To smak z mojego dziecinstwa :D

    OdpowiedzUsuń