22 marca 2017 roku
odbyły się warsztaty chemiczne z zakresu: Chemia w kuchni dla klas IV-VI SP i
1-3 gimnazjum.
Uczniowie samodzielnie
przygotowywali lody bez zamrażarki oraz
kolorowy molekularny kawior, pompowali balony bez nadwyrężania płuc i byli
świadkami przekłucia balonu, który nie pękał. Badali również odczyn różnych
roztworów za pomocą wywaru z czerwonej kapusty,
jak również profesjonalnych wskaźników: oranżu metylowego i
uniwersalnego papierka wskaźnikowego.
Była to lekcja chemii połączona ze świetną przygodą. Przeprowadzone eksperymenty zainspirowały uczniów do poszukiwań oraz kreowania indywidualnych strategii i projektowania rozwiązań.
Była to lekcja chemii połączona ze świetną przygodą. Przeprowadzone eksperymenty zainspirowały uczniów do poszukiwań oraz kreowania indywidualnych strategii i projektowania rozwiązań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz